Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER

Порекло „Ел Побле Еспањол“-а

„Ел Побле Еспањол“ се налази у подножју Монжуика. Има репродукције различитих градова и култура у Шпанији, Каталонији, Галицији и Баскији, које су представљене на улицама и трговима, споменицима и зградама.

Изграђен је 1929. године за Међународну изложбу у Барселони и једина је таква иницијатива која је одолела проласку времена.

МОНЖУИК: НАЦИОНАЛНА ПАЛАТА, ОЛИМПИЈСКИ СТАДИОН И „ЕЛ ПОБЛЕ ЕСПАЊОЛ“
КОМПЛЕКС ЗГРАДА „ЕЛ ПОБЛЕ ЕСПАЊОЛ“

Ово није заживело на исти начин као што то раде и други градови, на спонтан начин, већ је планирано све до најситнијих детаља. Сваки квадратни центиметар пажљиво је проучаван, а да би овај научни задатак могао да се изврши, требало је да му додају добру дозу љубави. Предодређен да допуни Националну палату или древну уметност, овај комплекс је заслепио све оне који су га видели због његове оригиналности. Од свог свечаног отварања 20. маја 1929. године, којим су председавали шпански краљ и краљица, и током шездесет година које су од тада прошле, добио је једногласне похвале.

Људи заслужни за посао били су Микел Утриљо и Морлиус, индустријски инжењер из Барселоне; Франсеск Шавије Нугес и Касас, цртач, гравер и сликар из Барселоне; Франсеск Фулгера и Граси, архитекта из Барселоне; Рамон Ревентос и Фараронс, још један архитекта из Барселоне.

РЕПРОДУКЦИЈА ЗИДОВА АВИЛЕ
РЕПРОДУКЦИЈА: САНГУЕСА (НАВАРА)

Дуго путовање

Да би извели посао, морали су да направе путовање по Шпанији како би поново створили зграде у својој лепоти. Било им је потребно да ухвате атмосферу, да примете боје камења и да проуче све могућности за изградњу.

Поставили су питање у Градској већници. Идеја је била одобрена и за њих су купљена хиспанско-швајцарска кола. Четворо људи, Микел Утриљо, Рамон Ревентос, Франсеск Шавије Нугес и Франсеск Фулгера, заједно са својим возачем кренули су на прво путовање како би скупили све потребне информације.

РЕПРОДУКЦИЈА: ПАЛАТА ПОРОДИЦЕ КОНТРЕРАС, АЈЉОН (СЕГОВИЈА)
РЕПРОДУКЦИЈА: СИГУЕНЗА (ГВАДАЛАХАРА), АЈЉОН (СЕГОВИЈА), САНТИЉАНА ДЕЛ МАР (КАНТАБРИЈА)

Припремали су путовање што је детаљније могуће са темељним планирањем и обимном рутом, укључујући детаље пута и препоручене хостеле.

Један од њих, мислим да је Утриљо, нотар групе, направио је списак ствари које би могле да буду корисне.


Сваки од њих имао је задатак да наступа у складу са својим личним способностима. Фулгера, талентовани фотограф, био је илустратор; Шавије Нугес је све записао у сваком детаљу, укључујући и боје користећи лествицу претходно припремљену. Утриљо, који зна пуно о путовањима, одлучио је које руте да крену, а Равентос, млади архитекта, решио је проблеме и изабрао најприкладније архитектонске елементе.

 

РЕПРОДУКЦИЈА: УЛИЦА „ПРИНСИПЕ ДЕ ВИЈАНА“ (БАСКИЈА)
РЕПРОДУКЦИЈА: „ВИРХЕН ДЕ ЛОС ФАРОЛЕС“ (КОРДОБА)

Након што су живели заједно више од две године, група је доказала да има дух сарадње и поштовања мишљења других и чини се да су се понашали као лема која каже: „Entre tots ho farem tot“ (Између свих нас урадићемо све). Произвели су огроман број отисака, каже се да их има више од хиљаду.

РЕПРОДУКЦИЈА: СЕГОВИЈА

Успех „Ел Побле Еспањол“-а био је неупитан. Људи су га од радости гледали отворених уста. Сви су интервјуисали архитекте и уметнике, али оставили су мало коментара о путовању, друштвеном животу или искуствима.

Рекли су само: „Si hem aconseguit que el Poble Espanyol es conegui millor, donarem per ben pagats els esforços fets“ (Пошто смо успели да „Ел Побле Еспањол“ учинимо познатијим, сматраћемо да су уложени напори добро плаћени.).

(Коментари од Жуана Доменека и Пола)

РЕПРОДУКЦИЈА: КОРНУДЕЉА (ТАРАГОНА) — ШКОЛА „МАСАНА“

Након овог дугог путовања направили су још два путовања како би довршили све детаље сваког града или села.

У „Ел Побле Еспањол“-у постоји укупно 117 репродукција кућа и зграда из целе Шпаније, а свака има своју посебност коју су аутори успели да рекреирају са деликатном пажљивошћу.

РЕПРОДУКЦИЈА: ВАЛДЕРОБЛЕС (ТЕРУЕЛ) — ГРАДСКА ВЕЋНИЦА
РЕПРОДУКЦИЈА: ЗВОНИК ИЗ ЖЕРИ ДЕ САЛТ (ЂИРОНА), БОРХА (САРАГОСА)

Сви имају свој посебан шарм и показао сам вам неке од њих (постоје две репродукције из Ајљона) да вас потакнем да их посетите.

РЕПРОДУКЦИЈА: РОМАНСКИ МАНАСТИР
ГЛАВНИ ТРГ
INICIO VOLVER

Ову веб-страницу је створило barcino.cat